Waarom

Thuis / Waarom
Het huidige systeem is niet duurzaam of rechtvaardig

De filmpjes op deze pagina leggen je op eenvoudige wijze uit, waarom ons huidige financiële systeem niet werkt. Waarom het ten koste gaat van bijna alles en niet duurzaam of rechtvaardig is.

In het eerste filmpje legt de 13 jarige Victoria Grant haarscherp uit hoe de huidige wereld in elkaar zit. Ze vertelt ook hoe we gezamenlijk alles kunnen veranderen in een wereld van overvloed.

In verband met het internationale karakter van alle oorzaken en gevolgen, zijn een aantal filmpjes in het Engels. Helaas zijn wij als vrijwilligers van dit burgerinitiatief beperkt in onze tijd en kunnen wij niet alle filmpjes in het Nederlands ondertitelen.

Filmpjes met oplossingen worden ook geplaatst. Als je een interessant filmpje weet, dat aanvullend is aan de huidige filmpjes, dan ontvangen wij graag de URL link. Je kunt de link delen via contact. Mocht jij tijd en kunde hebben om filmpjes te ondertitelen, dan horen wij dat ook graag. Alvast bedankt.
Tip interessant filmpjeDoe mee...

 

 


 

1. Door renteheffingen ontstaan grote tekorten

Ons huidige bank en geldsysteem is gebaseerd op schuld. Zonder schuldcreatie zou er geen geld in omloop zijn. We zouden niets kunnen kopen of verkopen. Schuld draagt rente in zich mee.

 

Rente onttrekt geld uit de samenleving waardoor er tekorten ontstaan. Om deze tekorten tegen te gaan wordt er extra geld uit het niets in omloop gebracht op basis van nieuwe schulden.

 

Deze schulden dragen ook weer rente in zich mee. Al honderden jaren wordt schuld op schuld en rente op rente gestapeld. 80% van de mensen betaalt rente, 10% is neutraal en 10% ontvangt. Het systeem gaat ten koste van vele mensen, onze aarde, haar bodemschatten en het milieu.

 

Worden we daar blijer van?

 

 

 


 

2. Het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM)

De Europese Raad heeft besloten tot de instelling van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) om EU landen (lees: banken) in crisis te redden. In Duitsland is grote ophef ontstaan door deze video, die laat zien wat de ESM-verdragstekst inhoudt.

 

ESM is de nieuwe financiële Europese dictator van de EU. Wanneer en zo vaak als men wenst, kan het ESM miljarden euro's opeisen van regeringen in de eurozone. Deze moeten dan binnen 7 dagen betaald worden. De ESM kan, vanaf nu, elk EU land binnen 7 dagen ruïneren!

 

Het kabinet Rutte 1 en de Tweede Kamer hebben namens jou en mij een blanco cheque getekend voor het ESM verdrag. Het ESM kan ons financieel ten gronde richten.
Worden we daar blijer van?

 


 

3. Schokkende feiten hoe rijk over arm heerst

Tegenwoordig praat men over de rijke 1% die in totaal meer heeft dan alle andere mensen samen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? De analyse in dit filmpje laat zien hoe het zit/ Het bevestigt de feiten uit het eerste filmpje.

 

80% van de mensheid is relatief gezien arm. Rijke landen geven elk jaar 130 miljard aan ontwikkelingshulp aan ‘arme’ landen. Vervolgens halen multinationals elk jaar voor 2 biljoen aan waardevolle grondstoffen uit deze landen.

 

Wie ontwikkelt wie met deze ontwikkelingshulp? Deze ‘hulp’ wordt betaald met belastinggeld. De 300 rijkste mensen bezitten net zoveel als 3 miljard van de armste mensen. Daarmee bezit een handje vol mensen bijna alles op aarde. Zie ook de korte Brandpunt reportage: De wraak van de rijken.
Worden we daar blijer van? Doe mee...

 

 


 

4. De EU macht is in handen van het grote geld

In dit fragment van de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Het Duitse alternatief’, legt hoogleraar financieel geograaf en publicist Ewald Engelen van de Universiteit van Amsterdam uit hoe het werkelijk zit met de Europese Unie (EU) en de euro.
En wat blijkt? Mismanagement heeft de eurocrisis veroorzaakt. Alle positieve ideeën van de EU leiden tot verloren generaties. De inzet van schaalvergroting onder de vlag van efficiënt werken heeft er toe geleid dat de EU van, voor en door het grootbedrijf is geworden in plaats van, voor en door de burger.
De EU en euro is er vooral voor het grote geld van multinationals en banken. Om de volledige documentaire te bekijken klik je hier. Zie ook de korte Brandpunt reportage: De wraak van de rijken.
Worden we daar blijer van?

 


 

5. Het grootste bedrog aller tijden!

De makers van de documentaire “de verborgen geheimen van geld” leggen uit waarom het wereldwijde monetaire systeem in hun ogen het grootste bedrog aller tijden is. Kijk en oordeel zelf. (Nederlands ondertiteld).

Het systeem waarin geld wordt gecreëerd uit het niets wordt feilloos blootgelegd en goed uitgelegd. Op zich is het niets nieuws. Henry Ford zei al in 1922; “als de mensen zouden weten hoe het monetaire systeem werkt, zou er morgen een revolutie zijn.” Nu bijna honderd jaar later weten we hoe het systeem werkt, maar de revolutie is uitgebleven.
 
Of toch niet? Het initiatief van B of Joy brengt het geld en bancaire systeem weer terug waar het hoort, dienstbaar aan de mens en zijn samenleving. Laten WIJ samen de revolutie zijn die alles verandert.

Daar worden we blijer van!

 

 


 

6. A tiny tax from bankers transactions

Robin Hood Tax is a tiny tax on bankers that would raise billions to tackle poverty and climate change, at home and abroad.

 

Oxfam is supporting the Robin Hood Tax campaign as part of a coalition of over 50 charities.
If governments took a tiny tax of 0.05% from international bankers transactions, it could generate hundreds of billions of pounds every year that could stop cuts in crucial public services at home in UK, and help fight global poverty.
Watch Bill Nighy explain this 'sweet, little idea.'

 

Doe mee...